Allažu bibliotēkā pirmsskolēni iepazīst “Lakstīgala – 2023. gada putns”

7.marta rīts Allažu bibliotēkā! Skan lakstīgalas dziesma un Allažu pamatskolas pirmskolas izglītības grupiņu bērnus sagaida lapsiņa, jo Siguldas novada bibliotēkas 2023. gada februārī uzsāka jaunu lasīšanas veicināšanas programmu “La(p)sa” un tā norisināsies no februāra līdz maijam un no septembra līdz decembrim. Vēlamies bērniem parādīt, ka lasīšana var būt saistīta ar aizraujošām, izzinošām un radošām nodarbēm.

Visi samīļojam lapsiņu un klausāmies stāstus par lakstīgalu.

Augumā necila, slaida un brūnganpelēka putna skaistā dziesma ir apdziedāta tautasdziesmās, izstāstīta teiksmās un pasakās. Bērni apskata fotogrāfiju, lai zinātu kāds izskatās putniņš, cik mazs, salīdzinot ar pieauguša cilvēka roku. Uzzinām, ka lakstīgala ir gājputns, kas ziemu pavada Āfrikā, bet Latvijā atgriežas aprīļa beigās vai maijā, ka ligzdu tās būvē krūmos uz zemes pērnajās lapās.

Kopā skatījāmies dabas pētnieka, ģeogrāfa un fotogrāfa Jāņa Zilvera fotogrāfiju izstādi “Dzīvā daba Siguldā” . Dažādi putni un dzīvnieki. Kādu zinām, par kādu izlasām, par kādu pastāsta lapsiņa.

Igauņu mākslinieka un rakstnieka Edgara Valtera jautrais stāstiņš “Kaķītis un ūpītis”, par to, kā divi dzīvnieciņi, garlaicības mākti, nolēma samainīties ar dažādām ķermeņa daļām un kā viņi pēc tam jutās, bērnos raisīja interesi, smaidu un prieku.

            Vai zināt “Mazo putniņu deju”? Mēs jums varam iemācīt!

Informāciju sagatavoja:

Gunta Rudze,

Allažu pagasta bibliotekāre