“Mazais zīriņš – 2024. gada putns” Allažu bibliotēkā

Latvijas Ornitoloģijas biedrība par 2024. gada putnu izvēlējusies mazo zīriņu (Sternula albifrons, tas nozīmē – zīriņš ar balto pieri), kuru Latvijā novēro samērā reti. Tie ir vismazākie no Eiropā sastopamajām zīriņu sugām. Viņu ķermenis ir tika 21-25centimetrus garš, toties tiem ir skaista balss un ātrs, tauriņam līdzīgu lidojums.

Šo un vēl daudz citu informāciju, lasīšanas veicināšanas programmas “La(p)sa” ietvaros, Allažu PII bērni un skolotāji dzirdēja, redzēja un klausījās Allažu bibliotēkā kopā ar feju – Sidgundas bibliotēkas vadītāju Aneti Daci Zuteri. Bērni apskatīja fotogrāfijas, lai zinātu kāds izskatās putniņš, cik mazs, salīdzinot ar pieauguša cilvēka roku. Uzzinājām, ka mazais zīriņš ir gājputns, kurš ziemu pavada Āfrikā, bet Latvijā atgriežas no aprīļa vidus līdz septembrim. Šī gada putns – mazais zīriņš īpaši saudzējams ir ligzdošanas laikā, jo ligzdas tie veido smilšainās, seklās piekrastēs vai uz saliņām ar oļiem, gliemežvākiem un zemu zāli. Pētījām arī citus Latvis putnus un klausījāmies to balsis.

Lasījām Ineses Zanderes dzejoļus no grāmatiņas “Putni mūs redz”. Dzejoļi šajā grāmatā stāsta par daudzām putnu sugām. Skatoties ilustrācijas un lasot dzejas rindas guvām iespēju paplašināt savas zināšanas. Dzejniece, kura jau trīsdesmit gadus ir arī Ornitoloģijas biedrības biedre un savu poētiku balsta ne tikai izjūtās, bet arī zināšanās par putniem.

Lai mazliet izkustētos, pēc katras nodarbības tika dejota “Mazo putniņu deja”!

Kopā šajā pasākumā piedalījās 57 Allažu pamatskolas pirmskolas izglītības grupiņu bērni un 11 skolotāji.

Informāciju sagatavoja:

Allažu bibliotēkas vadītāja

Gunta Rudze