Allažu pamatskolas Tehniskās modelēšanas pulciņa darbi

Allažu bibliotēkā skatāma no 17.jūnija

TM pulciņš skolā darbojas jau 5 gadus. Dalībnieki ir 3.-5. kl. skolēni.

Izstādē galvenokārt ir II semestra bērnu veidotie modeļi – laiviņas, automobiļi, helikopteri, ūdens pistoles, plosti, kustīgie (griežamie) rati. Daži darbi tika izgatavoti rudenī.

Parasti, beidzoties semestrim, pēc izstādes skolā, darbi tiek atdoti skolēniem uz mājām, dažus bērni uzdāvina jaunākiem brāļiem, māsām, bet citi – paliek pašiem kā suvenīri.

Izstādei pievienoti arī pāris inženierzinību modeļi – hidrauliskais tilta pacēlājs un sacīkšu automobilis. 

Skolēni darbojas individuāli, pāros, kā arī nelielās grupās. Pulciņā tiek konstruēti arī citi modeļi: mini-lidmašīnas, velosipēdu modelīši, kuģi,  mašīnas, kuru kustība balstās uz reaktīvo spēku iedarbību, izpletņus. (Izpletņus gan dažreiz var ieraudzīt planējam skolas gaiteņos.)

Pulciņa mērķi ir:

             Saudzēt dabu, dažādus materiālus lietderīgi izmantojot otrreiz, apgūstot konstruēšanas, modelēšanas prasmes, iepazīstoties ar fizikas likumiem, attīstot dizaina domāšanu.  

Modeļu izgatavošanai tiek izmantoti dažādi materiāli – korķi, pudeles, salmiņi, koka iesmiņi, vadi, spuldzītes, saldējuma kociņi, CD diski, disketes, kartons, dažādas figūriņas.

Idejas daudzi izdomā paši, kad redz materiālus, no kā iespējams konstruēt modeli. Arī daudz tiek vērots You tube un Pinterest.

Pie izstādes ir kaste kurā varam atnest no mājām, vai pa ceļam uz mājām, nevajadzīgas lietas – saldējumu kociņus, kokteiļu salmiņus, koka plāksnītes, salauztas spēļu mašīnas, vai tikai to ritošās daļas un daudz ko citu. Šīs mantas tiks atdotas Allažu pamatskolas Tehniskās modelēšanas pulciņam un skolotājai Martai Strēlniecei.

Paldies Allažu pamatskolas direktorei Ainai Keplerei un skolotājai Martai Strēlniecei par šo izstādes ideju un realizāciju.

 Sagatavoja

Allažu bibliotēkas vadītāja

Gunta Rudze