Viesos Mālpils folkloras kopa “Mālis”

25.janvārī Allažu pamatskolas PI grupās viesojās Mālpils Kultūras centra folkloras kopa “Mālis” un tās vadītājs Andris Kapusts.

Kopīgajā tikšanās reizē bērni redzēja senos latviešu etnogrāfiskos vīru un sievu tērpus un iepazina senos mūzikas instrumentus. Mākslinieki spilgti demonstrēja folkloras tradīciju raksturīgos instrumentālos, dziesmu, rotaļu un deju priekšnesumus.

A.Kapusta muzikālais stāsts par latviešu tautas folkloru iepazīstināja ar senajiem mūzikas instrumentiem – kokli, vijoli, ermoņikām, basi, cītaru un bungām. Dzirdējām, kā katrs no tiem skan. Bet kopīgā rotaļošanās un dejošana ļāva iepazīt seno latviešu tradīcijas un svētkus. Gājām rotaļās “Dimdaru, damdaru ozoliņi” un “Rīgas vārti”. Nopietnāka dejošana bija saimes goda dejā “Līkumu dancis”, bet kārtīga lustēšanās un priecīga izkustēšanās dejās “Cūka driķos” un “Kur tu teci, gailīti mans?”.

Kopīgā darbošanās radīja patīkamu svētku gaisotni, kas abpusēji priecēja gan bērnus, gan māksliniekus. Tā bija lieliska iespēja iepazīt mūsu tautas folkloras un kultūras liecības, pašiem līdzdarbojoties latviešu tautas folkloras rotaļu un deju priekšnesumos.

Sagatavoja Jana Baranovska