Ventspils stikla pūtēju brīnumi Allažu pirmsskolā

13.oktobrī Allažu pirmsskolas grupās viesojās Ventspils stikla pūtēju meistari Andrejs Virbulis un Artūrs Rožinskis. Viņi ir vienīgie sava aroda – stikla figūriņu darinātāji – meistari Latvijā. Tikšanās laikā daudz uzzinājām – no kā pagatavo stiklu, kā to apstrādā, kā veido formas, kā stiklu var nokrāsot. Radošajā darbnīcā ieraudzījām, ka stikls var pārvērsties mīksts kā košļājamā gumija, ka stiklu var izstiept tik  tievu kā diegu, kuru var sasiet mezglā, ka stiklu var uzpūst kā balonu. Un gluži kā brīnums, stikls mūsu acu priekšā pārvērtās sīkās sniegpārsliņās.

Bērni nodarbības laikā iepazina un ieraudzīja dažādas stikla fizikālās pārvērtības. Drosmīgākajiem bērniem bija iespējams pašiem izpūst savus stikla burbuļus.  Uzmanīgākie un attapīgākie dalībnieki, atbildot uz jautājumiem, nopelnīja meistara dāvinātās stikla balviņas.

Tikšanās laikā meistars Artūrs mūsu acu priekšā pagatavoja miniatūru stikla sunīti un palīdzēja jaunajiem stikla pūtējiem uzpūst savus stikla balonu. Aplūkojām dažādas miniatūras stikla figūriņas – delfīnus, sunīšus, kaķus, gliemežus, lāčus un daudz ko citu.

Paldies meistariem! Kopā piedzīvojām savu pirmo fizikas stundu pirmsskolā!

Informāciju sagatavoja:

Jana Baranovska,

direktora vietniece pirmsskolas izglītības jomā.